onsdag 29 juni 2011

Sommarpratare i i P1

Påminner om Sommarpratarna i P1, kl 13-14.30 varje dag.
Här är en lista med ett urval av författare som kommer att sommarprata.

Torgny Lindgren, 26 juni
Jonas Jonasson, 9 juli
Dilsa Demirbag-Sten, 13 juli
Sara Stridsberg, 21 juli
Babben Larsson, 23 juli
Barbro Lindgren, 31 juli
Leif Mannerström, 2 aug
Patrik Sjöberg, 5 aug
Yukiko Duke, 6 aug
Karl Ove Knausgård, 14 aug
Leif GW Persson, 21 aug

Har jag missat någon?

Lennart Bergström
Bokhandlare

söndag 26 juni 2011

Moström har lyckats igen

Har nu läst Jonas Moströms sjätte kriminalroman, ”Evig Eld”. Omslaget, som är orange och eldigt, tyder på att det blir en het historia.

Kirurgöverläkaren Ola Karlgren blir en sen höstkväll kallblodigt avrättad utanför akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Läkaren Erik Jensen är först på plats och försöker rädda kollegans liv. Det enda spår han ser av mördaren är den silvergrå kombi som lämnar platsen i ilfart. Kriminalkommissarie Johan Axberg och hans kollegor misstänker att motivet antingen är svartsjuka, på grund av offrets ökända otrohetsaffärer, eller att det är kopplat till Karlgrens engagemang i det lokala läkemedelsbolaget Global Medical Careness, som enligt ryktet säljer medicin med cancerframkallande biverkningar till u-länder.

Samtidigt härjar en pyroman i Sundsvall. Större och större bränder anläggs. En förbryllande detalj är att pyromanen vid varje brand lämnar efter sig en metallbricka med ett inristat namn och nummer.

En komplicerad utredning tar sin början, där spåren pekar både mot afrika och mot Sundsvalls stadsbrand 1888.

Jonas Moström har denna gång skapat en intrig som har flera parallella bihistorier. Det är tydligt att han försöker variera sig i sina böcker, något som man måste ge honom en eloge för. Hans böcker blir på detta sätt oförutsägbara och skapar förväntningar hos läsaren. Han har sagt att det ska bli tio böcker så det blir intressant att se hur han ska variera sig i ytterligare fyra böcker.

Jag tycker kanske att kopplingen till Sundsvalls stadsbrand 1888 blir lite främmande när Moström ganska tidigt i boken väver in denna bihandling. Vad har det här med det hela att göra får man undra ett bra tag. Men det kanske är ett bra grepp för man vill ju bara veta. Historiska tillbakablickar i deckare är knappast något nytt grepp, men jag skulle gärna sett att Moström utvecklat kopplingen ännu tydligare.

Moström har haft ett tema i varje bok. I den föregående ”Mirakelmannen” var det alternativmedicin och den här gången är det försäljning av mediciner av tvivelaktig kvalitet till HIV-sjuka i Afrika. Känns faktiskt riktigt relevant.

Moström jobbade 2 år som läkare på Sundsvalls Sjukhus och hans miljöbeskrivningar är därför på pricken, inte bara sjukhusmiljön men även staden och omgivningarna. Sundsvall är en spännande stad med tydliga kontraster, sina två stadsberg, havet och sin historia. Den här gången är det på Alnön som en del av handlingen utspelas. Karaktärer och miljö blir levande under hans penna.

Moströms personbeskrivningar är bra och karaktärerna blir ens bekanta. Fast det är ju en fördel att ha läst de föregående böckerna för att fullt ut förstå hur och varför. Har länge efterlyst ett persongalleri där författaren i komprimerad form beskriver sina karaktärer. En guldgruva att gå tillbaka till när man ”tappat tråden” i sitt läsande, eller är ny. Tips för bok 7!

Spänning vill man ha när man läser deckare. Moströms intriger är spännande, lättlästa och skapar nyfikenhet. Ska jag sätta en fyra eller femma på min 5-gradiga skala? Vore det inte för den lite sega inledningen skulle jag sätta en femma, så det blir en fyra.

Även min kompis Lotten har recenserat Evig Eld, läs hennes recension här.

torsdag 23 juni 2011

Program för Bokens Afton September-Oktober är nu klart

Nu är programmet klart för Bokens Afton under höstmånaderna september och oktober.

Programmet för november och december är snart klart. En glad överraskning för november dök upp precis nu.

Du kan se program och bloggar om författarna på min blogg Bokens Afton genom att klicka här. Om det inte fungerar kan du skriva in adressen http://bokensafton.blogspot.com i din webbläsare.

Vill du vara snabbt uppdaterad föreslår jag att du även gillar Bokens Afton på Facebook.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 21 juni 2011

Iris Ljudbokspris och SVT Kulturnyheterna

Sveriges bästa ljudböcker är nominerade. Sju ljudböcker har kvalificerat sig till finalomgången i Iris Ljudbokspris. Och detta lagom till ljudbokens högsäsong — sommaren.
En jury bestående av sju ljudboksälskare har lyssnat igenom bidragen. I år är alla nominerade titlar svenska och sträcker sig från självbiografi till skönlitteratur.
- Intresset för ljudböcker och Iris Ljudbokspris ökar. I år har vi fått in 51 titlar som nomineringsjuryn lyssnat igenom, vilket är rekord säger Eva Vallin, ansvarig Iris Ljudbokspris.

Sveriges bästa ljudböcker är nominerade till Iris Ljudbokspris 2011.

Ljudutdrag och bilder finns på www.iris.se/nominerade

Bluffen
Författare: Unni Drougge
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Kriget är slut
Författare: Morgan Alling
Uppläsare: Morgan Alling

Mike Larssons rymliga hjärta
Författare: Olle Lönnaeus
Uppläsare: Christian Fex

Minnen
Författare: Torgny Lindgren
Uppläsare: Torgny Lindgren

Rapsbaggarna
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Uppläsare: Stefan Sauk

Spill, en damroman
Författare: Sigrid Combüchen
Uppläsare: Irene Lindh

Tempelbranden
Författare: Catharina Ingelman-Sundberg
Uppläsare: Anna Maria Käll

SVT:s Kulturnyheterna har lyssnat på fyra ljudböcker.

Kerstin Ekman/Händelser vid vatten
Uppläsare: Katarina Ewerlöf

Beate Grimsrud/En dåre fri
Uppläsare: Julia Dufvenius

Soja Åkesson/Middag med chefen
Uppläsare: Mona Malm

Fay Weldon/Jag ser mig, jag ser dig
Uppläsare: Margaretha Krook




Klicka på den här länken för att visa programmet:


fredag 17 juni 2011

Livet Deluxe, Jens Lapidus nya bok

Då var det premiär för Jens Lapidus senaste bok "Livet Deluxe".

Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv - att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte - han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet. Han måste tänka stort: ett VTR, ett värdetransportrån. Problemet är bara att det gör man inte själv. Jorge börjar söka partners, compadres, vänner och kontakter. Men risken att fucka upp skrämmer.

Natalie har levt ett skyddat liv som juggemafioson Radovan Kranjics dotter, med utlandsresor, trestjärnskrogar och till och med juridikstudier. Men hoten mot faderns liv har blivit alltmer påtagliga och snart kommer alla i Radovans närhet att behöva ställa sig frågan: hur ser livet ut e.R.? Vem tar över som Stockholms kung? Eller drottning? Vem försöker utmana makthavarna? Och Natalies själv ställs inför den ultimata frågan: vem är hon, och vem vill hon vara?

Trådarna tvinnas tätt och hårt mellan dramats olika huvudpersoner. Det är en ny tid nu. En ny era. Kartan som vi följt sedan Snabba cash ritas om. Samtidigt är det mesta sig likt. Stockholms undersida är densamma.

Aktörerna är nya, men allt går i arv.

För beställning, se www.bokiasundsvall.se

Läs en recension i DN, klicka här.

tisdag 14 juni 2011

Leif GW Persson tilldelas Glasnyckeln

Leif GW Persson får årets Glasnyckel för bästa nordiska kriminalroman för Den döende detektiven. Det är åttonde gången sedan 1992, då priset instiftades, som en svensk har vunnit.

Vi jobbar på att få Leif GW Persson att komma på en Bokens Afton hos oss. Beskedet är dock tyvärr, just nu, att han inte har tid under hösten. Men han har oss på sin lista så vi har ett visst hopp kanske till vårsäsongen.


Foto Fredrik Hjerling

Premiär 16 juni för Låna & Läs 2011/12



Allt du behöver göra är att gå med i vår bokklubb Låna&Läs, betala 399 kr och vips har du 60 olika titlar skrivna av vår tids främsta författare på nattduksbordet eller i favoritfåtöljen. Du lånar en bok i taget och byter till en ny när du vill och i vilken Bokiabutik du vill. Den sista boken du lånar får du dessutom behålla! Ett smartare kliv in i bokens fantastiska, förunderliga värld finns nog inte. Välkommen!

Så här går det till:
- Läsåret börjar den 16 juni 2011 och slutar 15 juni 2012.
- Du kan när som helst bli medlem.
- Böckerna byter du när du vill och var du vill.
- Den bok du har vid läsårets slut får du behålla.
- Biblioteket fylls på allt eftersom böckerna ges ut.

Du kan se de nya titlarna i videon ovan. En lista med alla titlar kan du även hämta i informationsdisken.

Det här är en utmärkt present!
Varför inte dela med dig av dina läsupplevelser och ge bort ett presentkort till Låna & Läs nästa gång du skall uppvakta någon. Inte nog med att mottagaren får behålla sin favoritbok, hon eller han får dessutom möjlighet till 60 andra läsupplevelser. Delad glädje är dubbel glädje heter det ju.

När du tecknar medlemskap för 2011/12 bjuder vi dig på en gratis pocketbok! Erbjudandet gäller fram till 30 juli 2011.

Är du redan medlem och värvar en annan medlem, som inte tidigare varit medlem i Låna & Läs, bjuder vi dig på en gratis pocketbok, som tack.

Välkommen till Låna & Läs och en resa i litteraturens underbara värld!

Lennart Bergström
Bokhandlare

Låna & Lyssna - Bokias ljudboksklubb


Vi på Bokia i Sundsvall har en egen ljudbokklubb! Låna & Lyssna erbjuder böcker upplästa av Sveriges främsta författare, skådespelare och professionella uppläsare. Under din medlemsperiod får du välja bland 40 titlar som regelbundet kompletteras och uppdateras (mellan 5-10 nya titlar varje månad).

Du lånar en ljudbok från vårt Låna & Lyssna bibliotek, lyssnar på den, lämnar tillbaka och lånar en ny.

Medlemsskapet kostar 299 kr och gäller för 10 ljudböcker. När du ska byta till en annan betalar du 50 kr och lämnar tillbaka den du har. Vid varje byte får du en stämpel i ditt medlemskort. Den tionde ljudboken får du behålla. Du kan gå in i klubben när som helst under året.

Byte kan endast ske hos oss på Bokia, storgatan 22, Sundsvall.

Klicka här för att se en lista med senast inlagda ljudböcker i biblioteket.

Välkommen till en minst sagt händelserik klubb! Går du in som ny medlem så får du en gratis pocketbok! Detta erbjudande gäller fram till 31 juli 2011.

Lennart Bergström
Bokhandlare

måndag 13 juni 2011

Jan Arnald alias Arne Dahl dyker upp igen

När han hade satt punkt efter den elfte Arne Dahl-boken fick Jan Arnald intensiv separationsångest. Han sörjde sina karaktärer. Drömde om dem. En natt stod de i en ring runt hans säng och bad om att få finnas kvar.

Nu har de blivit bönhörda. ”Visk­leken”, är den förs­ta av fyra nya böcker där delar av den gamla A-gruppen har fått jobba vidare med grov, internationell brottslighet. Paul Hjelm, Kerstin Holm, Sara Svenhagen och flera andra av dess tidigare medlemmar var inte alls beredda att lägga ner. Nu tar de sig an Opcop, och ger sig ut i en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort den råa brottsligheten internationell. Människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. Den har bara hittat en ny, och större, arena.

Läs Sanna Torén Björlings möte med Jan Arnald i en artikel söndag den 12 juni. Klicka här. Det gläder en deckarnörd att Jan Arnald också anser att den svenska deckartraditionen började med Sjöwall/Wahlöö...

Jag har ännu inte hunnit läsa Viskleken än och kan därför inte lämna en recension, men Magnus Eriksson på DN har läst och recenserat, klicka här.

Jan Arnalds böcker håller nu på att filmas. Inspelningarna av de fem första Arne Dahl-böckerna började i fjol höst och kommer att visas i SVT i höst. Läs en artikel om filminspelningarna här.

Recensionscitat:
”Svenska kriminalförfattare är å andra sidan lika oförtjänt överrepresenterade på världens bästsäljarlistor. Bara två av dem är direktkvalificerade för slutspel i Champions League – Leif GW Persson och Arne Dahl...”
Expressen

”…detta är en roman som man läser ut i ett nafs. Dahl skriver ruggigt effektivt.”
Göteborgs-Posten

”… ovanligt stilsäker, effektiv och välkomponerad underhållning”
Helsingborgs Dagblad

”Arne Dahl visar återigen vilken suverän berättare han är.”
Upsala Nya Tidning


Viskleken är Bokias månadsbok och kostar under juni månad 169 kr, inbunden.

Copyright/fotograf: Sara Arnald

fredag 10 juni 2011

Fallet med de försvunna böckerna.

... av Hans Sansom

En bok för alla som gillar, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Arto Paasilinnas böcker, massor av humor och satir.

Israel Armstrong är en bok älskande vegetarian. Han flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. När han efter många vedermödor äntligen kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt. 15000 böcker har försvunnit och hans uppdrag blir att i första hand hitta de ”stulna” böckerna.

Helst vill han återvända till sitt torftiga men ändå trygga liv i London men pengarna är slut så han har inget val. Han blir inkvarterad på en Bondgård, han får sova i hönshuset bland hönorna. När han vaknar första morgonen har han ett antal hönor i sängen och en ilsket bligande tupp som är väldigt stridslysten.

Bokbussen som han ska köra runt med fungerar inte allt är ett enda kaos. Människorna som bor i byn testar honom till det yttersta, är han vän eller fiende. Det finns en hemlighet begraven!!!

En bok med mycket humor och värme. Läs den!

Papper, papper, papper och åter papper

Nu har vi flyttat vårt sortiment av papper, kuvert, enkla och dubbla kort, runda och ovala ramkort, placeringskort - allt i storlekar och format från A7/C7 till A4/C4 till ett papperstorg.

Om jag har räknat rätt så är det i 24 olika färger...

Dessutom till bra priser och med lägre pris vid köp av 10 och 50 st. Så nu kan du släppa loss kreativiteten inom dig!

torsdag 9 juni 2011

Nominera Bannerheds Korparna till Augustpriset!


"Aspen och jag. Vi som darrar för minsta lilla."

En pojke ser, med stigande skräck, sin lantbrukande far förtvivla över omständigheterna. De magra åkrarna ger inte tillräckligt, men trots att fadern plågats intill galenskapens rand av det tröstlösa slitet på gården är han som besatt av att sonen måste ta över och föra arvet vidare. Kedjan av generationer med plågade småbönder får inte brytas. Pojken räddar sig undan hos fåglarna.

Det är Sverige, det är Småland, det är ett annat sjuttiotal.

Tomas Bannerhed debuterar med en knivskarp skildring av en pojkes våndor inför världen och vuxenheten.

Monica Gullman hos oss har inför sommaren varit och pratat böcker i olika sammanhang. Hon säger att "Det här är den bästa bok jag läst på länge". Läs en artikel i Sundsvalls Tidning om dessa bokprat, klicka här.

onsdag 8 juni 2011

Juni månadserbjudande - bok och pocket


Månadens bok är Arne Dahls Viskleken för 169 kr, Inbunden.













Viskleken är en helt fristående fortsättning på Arne Dahls uppmärksammade deckarsvit om A-gruppen, specialenheten för "våldsbrott av internationell art". I den sista delen lades A-gruppen ned. Men Paul Hjelm, Kerstin Holm, Sara Svenhagen och flera andra av dess tidigare medlemmar är inte alls beredda att lägga ner. Nu tar de sig an Opcop, och ger sig ut i en värld där internet, sociala media och rörlighet över landsgränser gjort den råa brottsligheten internationell. Människans girighet, korruption och längtan efter makt är densamma. Den har bara hittat en ny, och större, arena.

Är det någon som vill möta Arne Dahl på en Bokens Afton i höst?


Månadens pocket är Dave Nicholls En Dag för bara 49 kr. Det handlar om Emma och Dexter som tillbringar en natt ihop den 15 juli 1988 och sen får vi följa dem 20 år framåt, just den dagen. Greppet är genialt och man faller för det direkt. Tänk att få följa huvudpersonerna i 20 år och alltid den 15 juli. Och ändå så lyckas David Nicholls få oss att följa hela utvecklingen av samhället och personerna.

Min kompis Lotten har recenserat den, klicka här och läs vad hon tyckte.

Boksignering 11/6 Annika Nyström

Lördagen den 11 juni mellan kl 13-15, boksignering i butiken!

Annika, med rötter i Sundsvall, besöker oss för att signera sin guidebok "Stockholms Lekparker".

“Eftersom hon aldrig hittade den bok om Stockholms lekparker som hon behövde beslutade hon sig för att skriva den själv.”

Välkommen!

tisdag 7 juni 2011

Sommarens Pocketfest är nu i gång

Som vanligt blir torget till vänster om entrén fyllt med alla de pocketböcker som får plats på sex pallar. Och mer är på ingående. Det är alltså dags för den årliga sommarpocketfesten.

Givetvis gäller kampanjen att du väljer ut fyra pocket men betalar bara för tre - den billigaste bjuder vi på.

Dags för recension av Mari Jungstedts "Det fjärde offret"

Mari Jungstedt är en av Sveriges största deckarförfattare. Hennes kriminalromaner ges ut i många länder, bland annat USA, England och Tyskland. Snart har också alla böcker blivit långfilmsproduktioner, inspelade på plats på Gotland.

Mari Jungstedt, född 1962, bor i Stockholm med sin man och sina två barn. Sina somrar tillbringar hon på Gotland. Hon läste till journalist på dåvarande Mitthögskolan i Sundsvall i början av 90-talet. Hon har sedan arbetat som journalist inom radio och TV, bland annat på Ekot och Rapport, och senast som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

Den 17 maj släpptes hennes nionde kriminalroman, "Det fjärde offret".

Preliminärt kommer Mari Jungstedt till oss på en Bokens Afton den 6 oktober. Det ser vi fram mot.

Min kompis Lotten, som av någon anledning hinner läsa mycket mer än jag, har nu recenserat Det fjärde offret. Du kan läsa hennes recension genom att klicka här.

Nationaldagen 2011

Det var mycket folk på stan som firade vår Nationaldag 2011 i ett fantastiskt sommarväder.

Många föreningar hade aktiviteter kring torget för att visa upp sig. Från stora scenen på torget sjöng kören under ledning av Kjell Lönnå och som höjdpunkt anlände Måns Zelmerlöv i limousine för att sjunga allsång med publiken som förövning inför hans övertagande av rollen som programledare i Allsång på Skansen i slutet av juni.

Hos oss på Bokia så passade Ewa på att överraska våra kunder genom att ta på sig sin folkdräkt från Forsa i Hälsingland.

onsdag 1 juni 2011

Mathilda recenserar Förlorad Ängel



















Mathilda, 12 år, som recenserar ungdomsböcker hos oss, har läst "Förlorad ängel" av Becca Fitzpatrick.

En svuren ed
En fallen ängel
Förbjuden kärlek

Förlorad ängel, är den uppföljande boken till Fallen ängel. Huvudpersonerna är, som i förra boken, ”high school”- tjejen Nora och hennes skyddsängel (den före detta fallna ängeln) Patch.

Det finns framför allt tre anledningar till att Nora gör slut med Patch:

- När Nora säger till Patch att hon älskar honom får hon inget svar.
- Marcie Millar (Noras värsta fiende sedan dagis) såg Patch utanför sitt hus en kväll och Patch vill inte berätta vad han gjorde där.
- Ärkeänglarna är ute efter ett sätt att sätta dit Patch och få skicka honom till helvetet. Att han har ett förhållande med Nora kunde vara ett skäl. Därför tycker Nora att hon och Patch inte borde vara tillsammans längre – hon gör hellre slut med honom än ser honom skickas ner till helvetet.

Sedan börjar det hända grejer. Nora ser Patch tillsammans med Marcie fler gånger och själv börjar hon, för att ”hämnas” på Patch, gå ut med Scott, en kille som verkar bära på några hemska hemligheter… Fler och fler frågor dyker upp. Bland annat vem som mördade Noras pappa. Vem kan Nora verkligen lita på? Och har Patch ett läskigare förflutna än hon förut kunnat tro…?

Det är väldigt svårt att förklara handlingen i boken. Det händer så mycket hela tiden! Det var nog det jag gillade mest med boken, just händelseförloppet, och att karaktärerna var så levande. Eftersom det var ett tag sedan jag läste den föregående boken kom jag från början inte riktigt ihåg allt som hade hänt innan, jag kom inte ihåg vad alla orden innebar. Men när jag ”kommit in i” boken ordentligt klarnade det för mig.

Jag hoppas verkligen på att det kommer en fortsättning, för det enda jag var riktigt missnöjd med var slutet på boken. Jag kände att det saknades lite information. Slutet kom så tvärt!

Boken var absolut läsvärd och jag rekommenderar den främst till dig som är mellan 12 och 16 år. Men läs helst den första boken innan, så hänger du med bättre!