fredag 29 juli 2011

Lagerrensning på gång


Nu ska det lagerrensas för nu måste vi få plats med alla produkter som ska in för skolstarten som ju är bara ett par veckor borta.

Sedan ska alla höstnyheterna på boksidan in och då behövs det ordentligt med plats.

Så nu har vi fyllt torget i butiken och vagn samt flera backar som står utanför butiken med alla lagerrensningsböcker.

Erbjudandet på dessa är - Köp 5 böcker betala 100 kr, oberoende av tidigare pris. Du får blanda hur du vill!

Det är flera hundra böcker som erbjudandet gäller.

Skynda på att fynda, godbitarna går ju först!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 19 juli 2011

Pocketböcker utöver det vanliga

Monica Gullman, som läser varje ledig stund i livet, vill gärna ge några tips på pocketböcker för dig som vill ha något utöver det vanliga, böcker som länge finns kvar i tankarna och i hjärtat.

Vindens skugga, Carlos Ruiz Zafòn
Dödgrävarens dotter, Joyce Carol Oates
Sista natten i Twisted River, John Irving
De fattiga i Lod´z, Steve Sem-Sandberg
Skära för sten, Abraham Verghese

Det här är tjocka, härliga, pocketböcker som räcker länge i hängmattan eller på stranden!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 18 juli 2011

Bokrecensioner på Facebook

Som du kanske har sett så lägger jag ut en del bokrecensioner på den här bloggen. Vill du läsa mer bokrecensioner och kanske själv lägga in dina recensioner och tips så har jag startat en sida på Facebook, som heter Låna och Läs hos Bokia.

I första hand är det böcker som ingår i Låna & Läs 2011/12, som recenseras på den sidan, men även andra förekommer. Du hittar en lista över vilka böcker som ingår genom att klicka här.

Du kan gå till Låna och Läs hos Bokia på Facebook genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlare

tisdag 12 juli 2011

Gratulationskortsunderhållsdag

Jag trodde för några år sedan att det här med gratulationskort skulle försvinna och ersättas med allehanda gratulationsjinglar och fyndiga applikationer på nätet.

Men tänk vad jag hade fel. Vi har blivit södra norrlands största försäljare av gratulationskort i alla dess skepnader. Traditionella kort, tackkort, kort för alla möjliga tillfällen, knasiga kort, strikta kort, kort för goda ändamål (UNICEF, BRIS, m fl), osv, osv.

Varje vecka byts kort ut och nya tillkommer. Det här är mannen som ser till att det är ordning och reda på kortavdelningen.

Har du tips eller synpunkter så låt oss veta. Du kanske har en idé som kan bli ett nytt gratulationskort. Det har skett i ett fall nyligen då en av våra kunder, som är konstnärligt intresserad, kom med ett förslag till ett kort som båda kan användas som gratulation men även kan bli en tavla att sätta på väggen. Innovativt och kul! Just det kortet är ännu inte i produktion. Det är långa produktionstider, upp till ett par år är inte ovanligt.


Lennart Bergström
Bokhandlare

onsdag 6 juli 2011

Kerstin Ekman recenserad i ST, 22 Nov 1974

Bokhandeln har en lång historia från mitten av 1800-talet. Vill du läsa en kortversion av den så klicka här och du hamnar då på vår hemsida.

Jag efterträdde Arne Jonzon som bokhandlare 1983. Arne hade då verkat som bokhandlare sedan 1952 och blivit en profil bland bokälskare inte bara i Sundsvall utan i hela landet. Efter 25 år gav han 1977 ut en minnesskrift där han bl a samlat bokrecensioner av 17 författare som redan då hade gjort sig ett namn. Bland dessa sjutton finns bl a Sara Lidman, Lars Ahlin, P-O Enqvist, P-A Fogelström, Artur Lundkvist, Sven Delblanc och Kerstin Ekman. Bland dessa fann jag en recension av Kerstin Ekmans Häxringarna.

Kerstin Ekman påbörjade i början av 70-talet påbörjade den stora romansviten om Kvinnorna och staden. Böckerna Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus, berättar om hur staden Katrineholm växer fram i industrialiseringens Sverige. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse.

Hela romansviten Kvinnorna och staden har nu getts ut i nytryck. Romanen Häxringarna publicerades 1974 och recenserades av lektor B F Sanner i Sundsvalls Tidning den 22 November 1974. Recensionen avslutades med "Häxringarna är en stor roman".

Läs hela recensionen som den publicerades i Arne Jonzons jubileumsskrift, genom att klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

måndag 4 juli 2011

Läsplatta och e-böcker

e-boken är tveklöst här för att stanna, som ett komplement till tryckta böcker, på ett eller annat sätt.


Det har hittils varit så att inget nytt media har helt tagit livet av ett tidigare media. Vi har fortfarande radio i

allra högsta grad trots nätet och TV. E-boken kommer troligen inte att ta livet av pappersboken heller. Det blir bara en mer diversifierad mediamiljö. Vissa böcker kommer sannolikt inte i e-bokformat, t ex verk av typ soffbordslitteratur och andra ”vackra böcker”. Manualer och viss facklitteratur kommer definitivt mer och mer i digitalt format.


Läsplattan kommer att utvecklas längs flera utvecklingslinjer. Läsplattan, som begrepp, är snart borta eftersom den redan är vår nästa laptop. På den läser du texter, mejlar kompisar, Googlar, hanterar dina sociala nätverk, tittar på TV, osv i all oändlighet. Vissa kommer att älska att läsa sina romaner på sin laptop. Andra lägger undan laptopen och tar fram pappersboken till kvällsläsningen. Valen blir flera, som i allt annat.


Det som är intressant i teknikutvecklingen är gränssnittet mellan läsplatta/laptop och människa. Dom elektroniska brillorna borde vara på gång snart. Som fungerar så att man sätter på sig ett par glasögon med en liten laser som ritar upp skärmbilden direkt på näthinnan. På ett ögonblick kan glasögonen skifta till vanlig glasögonfunktion så är du tillbaka i verkligheten. Värt att längta till. Men just nu är det läsplattor av den typ som jag håller i på bilden.


Det är en iriver Story med skärm på 6", internminne på 2 GB och batteritid på 7 000 sidvändningar. En behändig liten sak, som väger knappt 300 gram.

Det är det kanske dags att prova en läsplatta på resan i sommar? Vi hjälper dig med att ladda läsplattan med dina e-böcker.


Världsresenären Lasse Berg till Sundsvall

Världsresenären Lasse Berg är tillbaka med Skymningssång i Kalahari. Hur människan bytte tillvaro, som är uppföljaren till hans prisbelönade och omtalade bok Gryning över Kalahari, hur människan blev människa. Vad kan berättelsen om Kain och Abel lära oss om människans djupa historia? Varför kan en dagistillvaro vara naturligare än hemmagosande för Homo sapiens barn? Varför tänker kommunalrådet i Vellinge
som en bushman i Kalahari? Varför blev den högra stortån vanställd på alla kvinnor i människans första tätort? I miljontals år levde våra förfäder ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter. Men för 10 000 år sedan gav sig plötsligt hela mänskligheten ut på en resa utan karta. Vi ändrade helt livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom, började slåss. Detta sedan två av det moderna livets mest avgörande påfund beskattning och byråkrati
rullat som en tsunami över världen. På resor i öknar och regnskogar jorden runt under flera decennier och i samtal med framstående vetenskapsmän söker Lasse Berg spåren efter denna historiens enda verkliga revolution. Vilket liv är vi egentligen gjorda för? Hur skall människan leva för att få frid med sin inre natur? Svaren kan lära oss något om till exempel religioner, döden, optimism, skam, Jantelagen, fetma. Skymningssång i Kalahari är en omtumlande resa genom tid och rum. I det förflutnas spruckna spegel kan vi klarare se vår framtid. Och kanske också urskilja vad som är vårt hopp.

Läs Lars Linders recension i DN, klicka här och läs.

Lasse Berg kommer till oss för att signera och berätta om sin bok lördagen den 17 september kl 11.45-13.15

Lennart Bergström
Bokhandlare

söndag 3 juli 2011

Vinn Presentkort på 200 kronor!

Vilket gensvar det blev på vårt event, "Vinn Presentkort på 200 kr", som vi lade ut på Bokia Sundsvalls sida på Facebook i vecka 26!

Dragningen, som skedde kl 16 lördag den 2 juli, gjordes med hjälp av en roman av Anna Gavalda. Det kräver kanske lite förklaring. Sidorna är ju paginerade så genom att på måfå, utan att titta, stoppa in ett pappersark i boken och öppna boken där så har vi två tal, ett på vänster och ett på höger sida. Ett krona/klave-kast väljer sedan ett av dessa tal. Där har vi vinnaren.

Den här gången blev vinnaren Kerstin Runarsdotter Burvall från Umeå, som nyligen hämtade sin vinst i butiken.

Förutom att ha tur i spel, så har vinnaren en fantastisk fotoblogg.

Snart är det dags för nästa tävling!

Lennart Bergström
Bokhandlare


fredag 1 juli 2011

Nu har jag läst Huvudjägarna av Joe Nesbø

Den norske deckarförfattaren Jo Nesbø är en riktigt cool kille. På dagarna skriver han succédeckare, på kvällarna hänger han på sig gitarren och spelar på klubbar. Han har blivit så nöjd att han nu börjat ge bort sina miljoner, bl a för att få bort analfabetismen i världen.

Man kan tro att Jo Nesbø bara skriver kriminalromaner med Harry Hole, men det här är ingen bok med huvudfiguren Harry Hole. Det är en fristående thriller. Han har dock rönt sina största framgångar med kriminalromaner om Harry Hole, som är en ganska nedgången polisman. Jo har erövrat världens deckarläsare och böckerna om Harry Hole finns översatta och utgivna i ett 40-tal länder. Jo Nesbø skriver faktiskt även barnböcker.

"Huvudjägarna" är en ren thriller och handlar om Roger Brown som är en "headhunter", alltså en person som har till jobb att hjälpa företag att hitta chefer. Boken börjar ganska snällt men plötsligt slår det till och blir ganska hårdkokt, fast inte riktigt lika hårdkokt som i Hole-serien. Jag funderade faktiskt efter de första kapitlen om jag skulle orka genom boken. Men så plötsligt kom en oväntad vändning och blev så spännande att jag bara måste veta hur den slutar. Den kom många överraskande vändningar vartefter.

Jo Nesbø har ett kortfattat, effektivt språk som är oerhört medvetet. Inte en beskrivning är där i onödan, åtminstone efter de första lull-lull kapitlen. Men det är säkert oerhört medvetet. Det är ett språk som ger en rafflande berättelse. Men så blir det också en film av boken.

Det är en modern rövarhistoria, ett blodigt, våldsamt pojkäventyr. Men pojkarna är nu smarta, välutbildade män i exklusiva kläder och dyra bilar. Under ytan saknar de dock förmåga till empati och relationer. Kvinnorna är på olika sätt med i spelet, medvetet eller omedvetet. Ingen litar riktigt på någon. Alla drivs fram av egna begär och hemligheter. Bakom varje tänkt tanke ruvar ett motiv, och någon måste alltid betala. Under ytan finns en känslomässig konflikt hos Roger Brown. Den bottnar i relationen till hans far, som påverkar honom i hans vuxna liv. Under resans gång upptäcker han vad hans rädsla handlar om. Det gör honom något mänskligare i slutänden.

Det här är en thriller. Män som gillrar fällor åt andra, men som själva ramlar i fällan. Den är spännande och skickligt skriven. Ändå lämnar den mig med en obehaglig känsla. Men, kanske tillskriver jag själva historien för mycket allvar. Ibland kommer jag på mig att tänka att ”det här är inte möjligt, så kan det inte fungera i verkligheten”. Då gäller det att stänga av den logiska hjärnhalvan och säga till på skarpen att det här är fiction.

Jag ger boken 4+ på min 5-gradiga skala. Gillar du spänningsromaner – läs boken!

Jo Nesbø är numera en internationellt erkänd författare. När han kommer till London så blir han en stor event. Här kommer en inbjudan om du är i London i slutet av augusti.

An Evening with Jo Nesbo

We are delighted to have Jo Nesbo, the bestselling Scandinavian crime author in conversation with Mark Billingham, discussing 'The Leopard' and his previous works. The event will be held at the Prince Charles Cinema.

The Prince Charles Cinema, 7 Leicester Place, London, WC2H 7BY
Tuesday 23rd August at 7.30pm